27 March 2010

KFC in UK gets 'halal' treatment!             Kentucky Fried Chicken has stopped serving bacon at its 86 branches in Britain to avoid offending Muslim customers. The "halal trial" implies that pork or other "unlawful" meat not killed in accordance to Islamic dietary laws will not be a part of the menu. However, non-Muslim customers are unhappy with the move.


  "It is a testament to the divisions wrought on this country by the failed creed of multiculturalism that KFC feel the need to do this," the Daily Express quoted UKIP Euro MP Paul Nuttall, as saying.
A KFC spokeswoman said: "We've only removed one product from our entire menu.

Di Petik dari Kosmo

BURTON-ON-TRENT - Seorang pelanggan restoran makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC) di Britain berang selepas dia gagal mendapatkan hidangan kegemarannya kerana premis berkenaan kini cuma menyediakan makanan halal, lapor sebuah akhbar semalam.
"Saya tidak percaya apa yang saya dengar. Pekerja restoran itu memberitahu daging halal tidak boleh disediakan di tempat yang sama dengan daging babi.
"Justeru, saya tidak mendapat daging babi saya," kata pelanggan itu, Alan Phillips.
"Ia seperti menyatakan saya tidak boleh membeli daging babi kerana ia mungkin menyinggung perasaan orang lain," tambahnya.
Lelaki itu kemudian diberitahu bahawa dia perlu pergi ke cawangan KFC lain yang terletak lapan kilometer dari restoran tersebut jika mahu membeli Big Daddy iaitu burger ayam bercampur daging babi, keju dan salad.
Ia berikutan restoran KFC itu di sini, daerah Staffordshire, England adalah antara 86 daripada 750 restoran KFC yang menjual daging dan hidangan halal di Britain.
Pihak pengurusan KFC memperkenalkan konsep halal itu secara percubaan di kawasan-kawasan yang ramai penduduk Islam.
Jurucakap KFC, Nina Arnot berkata, konsep halal itu dijangka dilaksanakan selama beberapa bulan bagi melihat sambutan pelanggan.

No comments: