28 March 2011

Study week or study weak?

Assalamualaikum,

Sekarang masa untuk study, final dah dekat. Tapi...tapi? tapi aku malas. Apa punya entri la ni. Aku sedang mengadap Element of data warehousing atau dalam bahasa melayunya, elemen-elemen gudang data. Apa yang korang semua perlu tahu pasal gudang data ni? 


bukan gudang yang ni.


Sebutnya jer gudang, bayangkan gudang. Iye...gudang tempat simpan barang tu. Bayangkan sebuah gudang yang besar. Sebesar padang bola. Apa aku mengarut ni. Biasalah orang putih punya terms ni kalau alih bahasa melayu, jadi pelik sikit bunyinya.
Secara ringkas tentang gudang data

Mat saleh namanya Bill Inmon cakap gudang data ni, pertama berorientasikan subjek. kedua saling bergabung, ketiga boleh dicapai bila-bila masa saja dan yang keempat beku atau tak meruap.

Ok kita sambung akan datang. 

selamat belajar.
Post a Comment