20 March 2009

Sedih geram pun ader!!!

Pengalaman Razali Awang, pemberita TV3 yang pergi ke Gaza baru2 ini
Mesir

Photobucket
Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup
kencing di dinding2 masjid.
Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza. Makanan dan ubatan2 sume rosak
kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah
tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...
"Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" –
Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.
Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza.
Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami
bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat
Palestine…

Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan
Allah SWT lepas pulak...tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500
meter is RM70!!!
Memang sekutu kuat Amerika and Israel.
(Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam
lain....UIA pun dah bagus!!!)
Gaza (Palestine)
Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino!
Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world
comes from Gaza!
Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).
Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan
mazhab Shafie.
Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat
Mesir tu..
Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention
Hashim….)
Beautiful country, iklim Mediterranean .boleh kalahkan Los Angeles kalau
tak kerana peperangan..
Hamas
Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila
bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke
sini, adakah kita akan bertemu lagi"…like they know they can die anytime.
Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah
berminggu!
Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel…punyalah jahat
manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.
Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih
je!!
Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere.. They operate in
small groups.
Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati
syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.
Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.
Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok
lahir lagi seorang bayi..
Israel
Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat
hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus
dari jarak jauh.
Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta
kebal.
Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab
tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine
kebulur dan tak de sumber pendapatan.
Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah
katakannn...
Rakyat Palestine
Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.
Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati
kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!
Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius.
Sebab ubat dah tak de.
Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di
jahit!
Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus
..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….Razali kata tak de
apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2
here and there…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah.
Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza...So, inilah yg diceritakan oleh beliau.
Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita
shopping kat sana mcm kita sokong Israel.
So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..
Wasalam.
Post a Comment