03 January 2012

2012

Assalamualaikum WBT,

Aku mulakan tahun baru 2012 ni dengan balik ke kampung berkumpul bersama keluarga aku, walaupun cuma 2 hari jer tapi cukup bermakna. Harapan tahun ni aku nak abeskan masa berkualiti dengan keluarga walaupun masa atau cuti pendek. Sejak dari dulu keluarga aku memang tak selalu bercuti bersama. So aku harap dapat rangcang sesuatu bersama keluarga tahun 2012 ni.

keluargaku

Banyak hikmah bila aku beli kiosk kecik dekat Puteri Mart tu. Pertama aku dah bagi pekerjaan kat 2 orang adik perempuan aku, keduanya ianya dah rapatkan tali perhubungan kami semua, yela banyak urusan yang aku perlu amik tahu dan aku perlu diberitahu. Sambil-sambil tu pulak mak dengan abah aku semangat betul letak barang-barang jualan lain kat kiosk tu macam kerepek-kerepek dan ikan masin serta banyak lagi lah idea-idea lain yang mereka lontarkan...hihi..boleh tambah perdapatan dorang jugak.

kiosku
Selain dari tu, banyak ilmu perniagaan yang secara tak langsung aku dapat belajar. Bila dah dapat 1 peluang terasa banyak peluang lain yang terbuka, aku rasa tahun 2012 ni banyak target yang aku sasarkan untuk membesarkan empayar perniagaan aku. 

Antaranya:

  1. Rebranding kiosk - aku cadang nak susun atur kembali kiosk aku sekarang, sebab kalau ikut sewa kiosk tu dah makan 4 lot, bermakna perlu bayar RM2000 sebulan. 2 lot memang dah aku guna sebaiknya, 2 lot lagi cuma letak chiller dan tempat letak kerepek-kerepek.
  2. Beli rumah sewa - aku cadang nak beli sebuah rumah murah untuk disewakan, atas nama syarikat jadi selain dari income kedai, ade juga sewa rumah tu buat cover sikit sebanyak.
  3. Wujudkan frozen food kiosk kecik kat kedai aku - aku cadang nak amek forzen food dari Pudin yang ade share kat sebuah kedai kek kat area kajang.
Untuk Peribadi, banyak perkara yang dirancang dari dulu memang tak tercapai-capai, jadi diharapkan tahun 2012 ni aku nak berusaha lebih gigih berbanding tahun-tahun lepas yang aku rasa seolah-olah aku ambil sikap tunggu dah lihat jer dan sampai sekarang memang aku melihat jer ler..

Target Peribadi:
  1. Tamatkan Degree - kalau ikut jadual degree aku akan tamat bulan Mei 2012 dan sasaran pointer yang mungkin adalah 3.00 paling minimum.
  2. Beli Rumah - selain dari syarikat, secara peribadi aku perlukan juga sebuah rumah sebagai aset.
  3. Rancang perbelanjaan - sejak dari dulu sampai hari ni aku tibai je belanjer tak pernah nak bajet-bajet. Jadi dah tiba masanya untuk aku betul-betul rangcang perbelanjaan aku.
Kahwin aku tak letakkan dalam target, sebab ia memang dah jadi sasaran peribadi bagi sesape pon, aku dah usaha mencari dan seterusnya bergantung.....
Post a Comment